Rūšinės kavos pupelės arba anglų kalba vadinama - single origin coffee beans.

Vienas iš svarbiausių aspektų, dėl kurio verta, nors kartą gyvenime paragauti kavos pagamintos iš rūšinių pupelių, tai unikalumas. 
Kiekvienais metais, kavamedžiams tenka 'iškęsti' skirtingas klimato sąlygas. Pirmaisiais metais, galbūt buvo itin lietinga, o kitais regioną užklupo sausra, tad visi šie pokyčiai turi įtakos skoniui, aromatui, bei išraiškingumui.
Kitaip, negu su kavos mišiniais, kuriuose gali būti, net penkios, šešios ir septynios skirtingos kavos pupelių rūšys, tad, jeigu viename iš tų regionų oro sąlygos buvo nepalankios kavamedžiams, vargu ar kavos gerėjas tai supras, nes skonį užgoš kitos rūšys.
Tam tikrame regione augantys kavamedžiai, pasižymi aiškiais juntamais poskoniais, kuriuos gomuriu "apčiuoptų", net pats didžiausias skeptikas.
Kaip pavyzdį galiu pateikti, kavos pupelių gimtinę laikomą - Etiopija.
Šioje šiaurės rytų Afrikos dalyje, kavamedžiai auga, net 1,500-2,200 metrų aukštyje, virš jūros lygio. Iš visų šalies plantacijų, remiantis 2013 metais sudarytais duomenimis kavos ūkiai atnešė apie 6,600,000 kavos pupelių maišų. 
Etiopija pasižymi saldumu, taip pat tirštu uogų poskoniu, dažniausiai mėlynėmis ir braškėmis. Išplautos pupelės leidžia pajusti jazminų, citrusinių vaisių natas.
Taip pat šioje šalyje galima rasti visus kavos auginimo būdus, t.y laukiniai miškai, sodeliai, tradiciniai šeimos ūkiai, bei didelės plantacijos, kuriuose auginami, nepriekaištingai prižiūrimi kavamedžiai.
Šios šalies gyventojams kavos gėrimas prilygsta nenutraukiamam ritualui. Žmonės kava mėgaujasi, bent tris kartus per dieną.