Dauguma žmonių savo rytą pradeda nuo kvapnaus kavos puodelio. Atrodo nuo jo priklauso ar ši diena bus mums sėkminga ar ne. Bet ką daryti jei nubundame ne nuo gomurį glostančio skonio, o nuo bjauraus rudo gėrimo, kuris tikrai nenuteikia gerai. Čia rasite keletą patarimų kaip paversti rytus kvapnius ir skanius.

Vanduo

Pirmiausia norint pagaminti puikią kavą reikia rinktis tinkamą vandenį. Vanduo turėtų būti minkštas. Kavos ruošimui puikiai tinka negazuotas vanduo perkamas parduotuvėje, jis nėra praradęs savo savybių, be cheminių priemaišų, neturintis kalkių ir yra skanus. Jei naudojate vandenį iš krano, tuomet būtų puiku jei prieš tai jį užšaldytumėte arba bent užvirintumėte ne elektriniame virdulyje. Kava turi būti ruošiama su 95’C temperatūros vandeniu, bet ne verdančiu, nes kitaip pupelės sudegs. 

Kavos pupelės 

Jei neturite Jums patinkančių, geros rūšies kavos pupelių, tuomet ir Jūsų ruošiama kava nebus skani. Siūloma ragauti, degustuoti įvairių plantacijų, skirtingo skrudinimo kavų, tol kol atrasite savo mėgstamą. Nebijokite ekspermentuoti, kuo daugiau kavų iųragaustite, tuo labiau bus išlavintas Jūsų skonisPirmiausia reikėtų pabrėžti, kad kava turėtų būtų šviežiai malta (t.y. namie kavamale sumaltų pupelių), rekomenduotina ir šviežaus skrudinimo. Jei perkate jau maltą kavą, tuomet reikėtų laikyti gerai užsandarintame inde, ne ilgiau kaip 2 savaites, kad kava neprarastų savo aromato. 

Gaminimo būdas 

Kavos aparatas. Namuose turintys kavos aparatą kavą gali pasigaminti paprasčiau ir lengviau. Būna atvejų, kad net aparatas pagamina nekokybišką kavą. Priežastys gali būti labai įvairios. Pirmiausia pasitikrinkite ar naudojate tinkamą vandenį (kaip minėta anksčiau). Aparatas turi būti tinkamai prižiūrėtas ir išvalytas, laiku daromas nukalkinimas. Patikrinkite ar kavos malimo malūnėlis veikia tinkamai ir sumala kavos pupeles gerai. Dauguma kavos aparatų siūlo pasirinkti kavos kiekį puodeliui, į tai irgi atkreipkite dėmesį, ar kavos kiekis Jums ne per mažas, ar atvirkščiai – ne per stipru. 

Plikymas puodelyje – tai turbūt vienas iš populiariausių kavos darymo būdų likusių Lietuvoje. Naudojama turi būti rupi kava, ir nepamirškite užpilti ne verdančiu vandeniu. 

Amerikietiškasis (filtrinis kavos aparatas) – galima paruošti daugiau negu vieną puodelį kavos iškart, kavoje nelieka tirščių. Taip pat rekomenduotina rinktis rupaus malimo kavą. Pačią kavą rekomenduotina išgerti ne daugiau kaip per 30 minučių, nes šildoma kava įgauną rūgštumą. 

"Moka" espresso kavinukas – gali būti elektrinis arba statomas ant viryklės. Tai puiki altrenatyva brangiems kavos aparatams. Didžioji dalis italų ir ispanų geria tik šiame kavinuke gamintą kavą, nes ji beveik prilygsta puikiam tikram espresso. 

Turkiškas – smėlio laikrodžio formos varinis arba žalvarinis indelis su rankena, į kurį yra pilama smulkaus malimo kava ir šaltas vanduo. Viską reikia kaitinti kol pradeda putoti, tuomet nukeliama nuo ugnies, po minutės dar kartą užkaitinama, bet negalima užvirinti. 

Šie keli patarimai turėtų Jums padėti paruošti skanią bei kokybišką kavą. Svarbiausia nepamirškite įdėti meilės ir nustebinti savo artimą su puikiu ir aromatingu kavos puodeliu!