Kavos pupelių skrudinimas - menas.

Kai renkatės kavos pupeles iš mažų mažiausiai penkiasdešimt variantų ar atkreipiate dėmesį į kavos paskrudinimo lygį? Ne? Retai?
Surinkome trumpą informaciją apie tai, kodėl derėtų pasidomėti kava, prieš čiumpant ją nuo lentynos, nes dažnai pastelinės spalvos pakuotė, slepia įnoringas pupeleės, tinkančias ne visų gomuriui. 

Kaip žinia, skrudinimo lygis nustato tokius faktorius kaip: švelnumas, rūgštumas, sodrumas ir kartumas, tačiau neturi nieko bendra su kavos stiprumu.
Prieš skrudinimo procesą žalia kava yra ''minkšta'', aromatas primena šviežiai nupjautos žolės kvapą, taip pat ji yra beveik beskonė.
Skrudinimo metu kavos pupelės netenka vandens, pupelės išskiria aromatinius aliejus, saldžioji medžiaga esanti jose karamelizuojasi. Taip pat pačios pupelės svoris pakinta, ji tampa žymiai lengvesnė.
Todėl pažvelgę į pupelę, nesunkiai galime suprasti, kokiu lygiu ji buvo paskrudinta. Tai išduoda jos spalva ir blizgesys.


Lengvas skrudinimas (Šviesus) - šiuo lygiu skrudinta kava pasižymi sausumu, lengvumu, todėl puikiai tinka ruošti kavas su pienu. 
Vidutinis skrudinimas - universalusis. Suteikia tvirtą skonį, padeda atskleisti užslėptas skonines savybes. Kava pasižymi saldžiu, išraiškingu, elegantišku aromatu.
Stiprus (Tamsus) - pupelės užsikloja tamsiai rusvu atspalviu ir ant paviršiaus susidaro, vos įžiūrimas aliejaus sluoksnis. Kava bus stipraus skonio su kartumo prieskoniu, kuris neretam kavos mėgėjui yra būtinybė.
Dvigubas skrudinimas - pupelės juodos ir aliejingos. Kava pasižymės kartumu, kurio, net pienas neišgalės paslėpti.
Tad norėdami nenusivilti, atkreipkite dėmesį, ne tik iš, kur kava atgabenta, bet ir kaip ja pasirūpino, bei prižiūrėjo skrudinimo namuose dirbantys specialistai.